sunnuntai 24. lokakuuta 2021
Koskela maatalouden puolesta
KOLUMNI: Maataloutta pitää puolustaa – Omavaraisuudesta ei pidä tinkiä
Maatila- ja puutarhayrittäjien määrä on tämän vuosituhannen aikana laskenut rajusti 80 000:sta alle 50 000:een. Tänä vuonna heikko sato, alhaiset tuottajahinnat kotieläintuotteissa ja kustannusten nousu laskevat kannattavuutta olennaisesti. Vaikka viljan hinta on nyt korkealla, ei monella tuottajalla heikentyneen sadon tuomat tulot riitä kattamaan ensi vuoden tuotantopanoksia. Vaikeuksissa ovat erityisesti viime aikoina investoineet tilat. Moni miettii, pystyykö ensi vuonna viljelemään koko peltopinta-alaa.
Kun energian, lannoitteiden ja rehun hinta nousevat, on moni tila nyt pulassa. Tuottajahinnat eivät nouse, vaikka tuotantokustannukset nousevat, koska kauppojen sopimuskäytännöt ovat niin jäykät ja joustamattomat. Yksittäisillä kriisitukipaketeilla tiloja voidaan saada pelastettua, mutta tällainen jatkuvassa tukien varassa ja epävarmuudessa eläminen ei ole kestävää.
Suomalaisella maataloudelle on kysyntää. Koronakriisin aikana omavaraisuus ja huoltovarmuus on tiedostettu aivan eri tavalla kuin ennen. Siksi maataloutta pitää auttaa vaikeiden aikojen yli. Rakennemuutos kiihtyy, mutta se ei tarkoita maatalouden loppumista. Perinteisten maitotuotteiden käyttö on vähentynyt, mutta tilalle ovat tulleet erilaiset kauravalmisteet. Lisäksi kauralla ja muilla viljoilla voidaan korvata esimerkiksi riisiä. Maataloussektorilla ja elintarviketeollisuudessa pystytään tuottamaan uusia innovaatioita. Lähellä tuotettu ruoka on myös ympäristölle hyväksi. Osa tiloista on onnistunut sopeuttamaan toimintaansa vallitsevaan tilanteeseen paremmin kuin toiset. Tilan koko ei ole ratkaiseva tekijä. Johtaminen, tuotannon tehokkuus ja neuvonta ovat tärkeitä selittäviä tekijöitä.
Satakunnassa maatalouden alasajo on iso uhka, koska meillä tätä yrittäjyyden alaa on paljon. Kolme neljäsosaa Suomessa jalostetuista vihanneksista tuotetaan Satakunnassa. Jo nyt turvetuotannon hiipuminen kurittaa erityisesti Satakunnan pohjoisosia ja se vaikuttaa moniin puutarhoihin, jotka käyttävät kasvuturvetta tuotteidensa kasvualustana. Näitä yrityksiä löytyy ympäri maakuntaa. Kuiviketurve on tärkeää esimerkiksi broilerituotannossa. Turvepohjaiset pellot kestävät kuivuutta muita paremmin. Satakunta on vientimaakunta ja maatalous on myös tässä avainasemassa. Meillä tuotettua ruokaa syödään koko Suomessa ja sitä viedään yhä enemmän myös ulkomaille. Pidetään tästä kiinni jatkossakin.
Jari Koskela
kansanedustaja (ps.)
Sinua voisi k
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti