Presidentti Niinistö Münchenin turvallisuuskonferenssissa: ”Kun meitä haastetaan, me olemme yhdessä”
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Münchenin kansainväliseen turvallisuuskonferenssiin 18.–19. helmikuuta 2022 Saksassa. Keskustelujen pääaiheena niin konferenssin lavalla kuin kahdenvälisissä tapaamisissa oli tänä vuonna Euroopan turvallisuus.
Lauantaina presidentti Niinistö otti osaa idän ja lännen välisiä suhteita sekä Euroopan turvallisuusjärjestystä käsittelevään paneelikeskusteluun yhdessä Ison-Britannian ulkoministeri Liz Trussin, Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin ja Yhdysvaltain senaattori Amy Klobucharin kanssa.
Paneelissa presidentti Niinistö totesi turvallisuustilanteen olevan tällä hetkellä hyvin omituinen. ”Kun katsomme puoli vuotta taaksepäin; olisiko kukaan meistä silloin voinut kuvitellakaan, että vuoden 2022 alussa Venäjä hyppyyttää meitä kaikkia – maailmassa, jota me itse pidämme sivistyneenä ja liberaalina, ja jossa tällainen käytös on loppunut jo monia vuosia aiemmin?” hän kysyi yleisöltä.
Vaikka Venäjä on aiheuttanut hämmennystä edestakaisin menevällä käytöksellään, ovat läntiset maat presidentin mukaan pysyneet yksimielisinä eikä Venäjä ole onnistunut vaatimuksissaan. Tilanne on kuitenkin tuonut sivistyneen maailman uuden, vaikean kysymyksen eteen: ”Miten reagoida käytökseen, joka tulee täysin toisenlaiselta planeetalta?”.
Presidentti sanoi, että Ukrainan tilanne muistuttaa häntä myös talvisotaa edeltäneestä ajasta. Kansakunnan kahtiajaon sijaan ihmiset yhdistyivät. ”Olemme nyt nähneet saman Ukrainassa. Mielestäni meillä on läntisessä maailmassa sama tunne. Meitä haastetaan, me olemme yhdessä”, hän sanoi.
Presidentti viittasi paneelissa myös tulevaisuuteen todeten olevansa iloinen siitä, että Münchenissä paikalla oli myös korkean tason edustus yksityiseltä sektorilta. ”Tulevaisuudessa pahan merkitys muuttuu: tarkoitan tekoälyä, kvanttiteknologiaa ja sen kaltaisia asioita, jotka voivat pahaan käytettyinä olla loppujen lopuksi vaarallisempia kuin nykyiset aseet.” Presidentin mielestä turvallisuusarkkitehtuuria eivät enää luo vain hallitukset keskenään, vaan yhteistyötä vaaditaan myös yksityisen sektorin kanssa.
Keskittyneitä kahdenvälisiä keskusteluita
Presidentti Niinistön ohjelmassa oli Münchenissä lisäksi paljon kahdenvälisiä tapaamisia. Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa presidentti Niinistö keskusteli ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta. Euroopan turvallisuus oli aiheena myös keskusteluissa Slovenian presidentti Borut Pahorin ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin kanssa sekä nopeissa tapaamisissa YK:n pääsihteeri António Guterresin ja Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinkenin kanssa.
Lisäksi presidentti Niinistöllä oli konferenssin aikana kahdenväliset keskustelut Yhdysvaltain senaattorien Chris Coonsin ja Amy Klobucharin sekä Microsoftin varapuheenjohtaja Brad Smithin kanssa.
Konferenssin päätteeksi järjestetyssä tapaamisessa suomalaismedian kanssa presidentti Niinistö totesi keskustelujen olleen haastavan tilanteen johdosta paljon keskittyneempiä. ”Small talkia ei juurikaan kuule”, hän tiivisti.
Vuodesta 1963 lähtien järjestetty Münchenin turvallisuuskonferenssi on keskustelufoorumi, joka pyrkii edistämään konfliktien ratkaisua, kansainvälistä yhteistyötä ja vuoropuhelua. Konferenssiin osallistuu ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajia eri puolilta maailmaa. Osallistujamäärää oli tänä vuonna supistettu koronavirustilanteesta johtuen. Viime vuonna konferenssi pidettiin virtuaalisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti