keskiviikko 29. kesäkuuta 2022
Jussi mies paikallaan ulkoasianvaliokunnan johdossa
Iltalehti
Halla-aho Turkin kanssa tehdystä sopimuksesta Ylelle: ”Laiha sopu on parempi kuin lihava riita”
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli keskiviikkoiltana vieraana Ylen A-studiossa.
Jussi Halla-aho pitää monia erilaisia tulkintoja mahdollistavaa asiakirjaa hyvänä.
magnus.brunnsberg@iltalehti.fi
T
Laiha sopu on parempi kun lihava riita. Näin kommentoi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) Ylen A-Studiossa niin sanottua yhteisymmärryssopimusta, joka solmittiin Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä tiistaina.
– Tämä asiakirja oli varmaan parasta, mitä oli aikaan saatavissa tilanteessa, jossa yhtäältä Turkin toiveet ja vaatimukset ja toisaalta Suomen ja Ruotsin valmius tulla vastaan olivat aika kaukana toisistaan.
Monia erilaisia tulkintoja mahdollistavaa asiakirjaa hän pitää hyvänä. Asiakirjan muotoilut ovat luonteeltaan sellaisia, ettei voida puhua siitä, että Suomi ja Ruotsi olisivat taipuneet Turkin edessä esimerkiksi luovutusasiassa.
– En näe tässä todellista ongelmaa. Asiakirjassa todetaan aivan selkeästi, että Suomi käsittelee viipymättä Turkin tekemät luovutuspyynnöt. Siellä ei sitouduta luovuttamaan Turkin pyytämiä henkilöitä. Lienee täysin selvää, ettei Suomi tule minnekään luovuttamaan sellaisia henkilöitä, joiden osalta on olemassa oikeuden päätös siitä, että näitä ihmisiä ei luovuteta. Olen täysin vakuuttunut, että turkkilaiset järkevinä ihmisinä tämän ymmärtävät ja ovat kaiken aikaa ymmärtäneet.
Halla-ahon mukaan Turkkikin ymmärsi, ettei se tule julkisuuteen lausumia tavoitteitaan saavuttamaan ja, että siltä alkaa jossain vaiheessa loppua poliittinen pääoma Naton jäsenenä. Hän nosti kuitenkin esiin, että Turkki on esittänyt myös perusteltua kritiikkiä
– Oltiin Turkin politiikasta mitä mieltä hyvänsä, niin kyllä Turkilla on ihan perusteltua kritiikkiä, että Turkin turvallisuusongelmat eivät ole kovinkaan paljoa saaneet näkyvyyttä. Osittain siksi, että muut tapahtumat, kuten sota Ukrainassa ovat vieneet kaiken huomion, mutta myös sen takia, että Turkkiin kohdistuu moninaisista syistä anti-patioita Nato-liittolaisten ja länsimaiden keskuudessa.
Momentum
Puhemies Matti Vanhasen mukaan ”momentum” Madridissa kannatti nyt käyttää. Jos asiaan ei olisi nyt saatu ratkaisua, olisi se Vanhasen mukaan sävyttänyt koko huippukokousta. Hän kuitenkin muistutti Ylen lähetyksessä prosessin olevan vielä kesken.
– Jos haluaa manata uhkakuvia, niin ratifiointiprosessi on edessä, jossa 30 kansallista parlamenttia toimii päätöksentekijöinä. Mikäli Turkki tai joku muu maa haluaa vielä hakea jotakin lisää, niin se on ehkä se seuraava vaihe, jossa voidaan pyytää neuvotteluita.
Matti Vanhasen mukaan ”momentum” Madridissa kannatti nyt käyttää.Matti Vanhasen mukaan ”momentum” Madridissa kannatti nyt käyttää.
Matti Vanhasen mukaan ”momentum” Madridissa kannatti nyt käyttää. INKA SOVERI
Olettamus on, että kun kutsu saadaan, niin ratifiointikierros alkaa. Vanhasen mukaan edellytykset ovat hyvät sille, että syksyllä ”erittäin iso osa” maista olisivat ratifioinnin suorittaneet. Liittoutumisen osalta Vanhanen nosti esiin myös tulevien liittolaisten mahdolliset turvallisuushuolet.
– Kun liittoudumme se tarkoittaa, että joudumme samalla tavalla ottamaan muiden liittolaisten turvallisuushuolet huomioon, ja Turkilla niitä on. Emme tykkää kaikesta heidän politiikastaan, mutta he ovat samoilla säännöillä mukana liittokunnassa. Jos Turkki joutuu vaikeuksiin ja pyytää liittolaisten apua, niin me annamme sitä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti