torstai 29. huhtikuuta 2010

Szekesfehervar

On uskomatonta, että unkarinkieli on sukulaiskielemme. Mistä esim. on tullut heidän kieleensä näemmä jatkuva yhteys s-kirjaimen jälkeen kirjoitettavaan z,-kirjaimeen,
jollaista kirjainta ei meidän kielessämme lainkaan ole.

Unkarin matkamme Budapestin ulkopuolinen kohde oli nykyisin 110.000 asukkaan kaupunki Szekesfehervar, joka merkitsee valkoista kuninkaan tuolia. Kaupunki on Unkarin ensimmäinen hallintokaupunki sen jälkeen kun kuningas Tapani Pyhä sai paavilta kuninkaan arvon v.1001 ja kruunautti itsensä kuninkaaksi. Szekesfehervar oli hallituskaupunkina vuodet 1027-1380 asti, jolloin turkkilaiset alistivat maan alaisuuteensa sadoiksi vuosiksi.

Kävimme ensimmäisellä kuninkaiden kruunauspaikalla ja alkuperäisellä eduskunnan kokoontumispaikalla pienellä kukkulalla, jossa oli uudelleen paikalleen nostettu muistomerkki, jonka venäläiset valta-aikanaan hautasivat maahan ja toivat paikalle autoromun. Eiväthän he voineet sietää unkarilaisen kansallistunteen tunnusmerkkejä.

Kaupungin ympärille juuri venäläisaikana on rakennettu rumia kerrostaloslummeja teollisuustyöväestön asunnoiksi. Vanha kaupunki on säilynyt idyllisempänä kerrostalojen keskellä. Varsinkin alumiiniteollisuus on kukoistavaa. Ympäröivä maaseutu on pustaa, joka ei välttämättä ole kovin viljavaa, mutta esim. auringonkukasta tehdään öljyä ja saadaan linnuille siemeniä. Puita ovat tammi, pyökki, kastanja ja akaasia, istutettuina kasvaa persikka, omenapuu ja aprikoosipuu. Vuodessa saadaan kaksi satoa.

Kävimme myös kaupungin luterilaisessa kirkossa, jossa seurakuntalaiset olivat järjestäneet tarjoilua. Kirkossa seurakunnan pappi kertoi katolisessa maassa olevasta luterilaisesta vähemmistökirkosta ja omasta seurakunnastaan. 20 kilometrin säteeltä löytyy noin 2.000 luterilaista, mutta seurakuntaa pitää yllä 350 perhettä. Kirkko sai aikanaan kaupungilta lahjatontin suolta, jolle on ajettu neljä metriä maata ja paikka on ajan saatossa tullut keskelle kaupunkia. Kirkon erikoisuutena on paikallisen neonvalotehtaan lahjoittama alttarin neon-valaistu orjantappurakruunu, joka on kaikkea muuta kuin kaunistus. Kuitenkin, kun valo rikkuu aina joku seurakuntalainen lahjoittaa korjausrahan, joten valosta ei pääse eroon. Kemin ystävyysseurakunnan lahjana alttarilla on kynttilä, jossa palaa vain yksi kynttilä, mutta se näyttää siltä kuin siinä palaisi monta eri kynttilää. Suurimpana huolen aihena onkin, miten luterilaisen vähemmistökirkon talous saadaan pelaamaan.

Kaupungissa on tietysti myös lukuisia katolisia kirkkoja vanhimpana 1200-luvulta peräisin oleva pyhän Tapanin Katetedraali, fransiskaanikirkko ja karmeliittaveljistön kirkko sekä alunperin jesuiittajärjestönkin oma kirkko.

Ei kommentteja: